Риск от бури с градушки в петък

Риск от бури с градушки в петък

В петък ще си вземем глътка въздух след жегите с по-хладно време. През деня термометрите ще показват температури в интервала 30-35 градуса. Вятърът ще е хладен от Северозапад със силни пориви, които около и след обяд в някои райони ще са със скорост над 50 километра в час. В сила е жълт код в цялата страна.

Валежите през деня ще са локални, под формата на летни бури с резки пориви на вятъра, гръмотевична активност и риск от градушка. По-мощни процеси ще се развиват следобед по пътя на преминаващия студен фронт в Южна България, а по-късно и на Североизток.

С около 10 градуса надолу ще показват термометрите и в планинските райони. Вятърът ще е със силни пориви. Очакват се бури с гръмотевици почти навсякъде из планините. Температурите в топлата част на денонощието – от 16 градуса по високите части – до около 24 в по-ниските планински масиви. 

Около крайбрежието времето също ще е динамично – с повече облаци, локални летни бури с гръмотевици в следобедните часове. Температура на въздуха от 28 до към 31 градуса, на морската вода – в интервала 26-28 градуса. Максимална височина на вълните – от метър и половина до два метра по северните брегове. 

Почивните дни ще са слънчеви, без валежи. Покрай преминаването на студения фронт, в събота все още ще има рехава облачност, по-видима в източните райони, където е възможно да превали слабо. Дневните температури бързо ще тръгнат нагоре в навечерието на нова топла вълна, която ще обхване Балканите с кулминация в началото на следващата седмица. Понеделник-вторник жегата ще се завърне с дневни температури от 35 до 40 градуса, а през втората половина на седмицата следва нов период с по-поносими температури – между 30 и 35 градуса.

Макар и в някои райони интензивни, валежите в петък ще са строго локални и няма да успеят да намалят сериозно опасността от разпалване на пожари. Рискът от възникване на такива остава висок по долините на Струма и Места, в крайните северозападни райони, в много области на Източна България. Силните пориви на вятъра допълнително ще усложняват обстановката, особено при разгаряне на нови огнища.

Източник: Нова ТВ