Ден на траур в три общини в памет на загиналите в пожар лесничеи

Ден на траур в три общини в памет на загиналите в пожар лесничеи

Днес в общините Петрич, Сандански и Кресна е обявен ден на траур в памет на двамата лесничеи, загинали в пожара край санданското село Петрово.

Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

По време на пожара трети горски служител е получил тежки изгаряния и е настанен в медицинско заведение без опасност за живота.

От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

„Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини , кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари“, каза Стефан Янев, който и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев.

Необходима е пълна мобилизация на всички отговорни институции за справяне с бедствието с основен акцент опазване на човешкия живот, подчерта още държавния глава в пост в социалните мрежи.

Очаква се всички областни управители да свикат кризисните щабове по места, за да се координират с държавата. Обмисля се и система за оповестяване, която да улесни връзката между местно и национално ниво при пожари, стана ясно още на срещата.

На нея главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ каза:

„До 15-и сателитните прогнози на „Коперник“ показват, че почти цялата централна част на България, включващи и Югозападна България, остава под екстремен риск, останалата е т.нар. червена или по-ниската оранжева зона.

При най-малката опасност за живота и здравето на хората да се налага евакуация, ако се наложи, и на цели села

Източник: БНР