Бойко Борисов – Борис Тадич – Черна гора

Бойко Борисов – Борис Тадич – Черна гора
Черна гора — 23 Mar (PIA) — —

Премиерът Борисов и президентът Тадич участваха на срещата на върха на ПСЮИЕ в Подгорица, Черна гора. Тадич получи уверения, че България ще подкрепя всячески Сърбия по пътя й към Евросъюза.

На среща със сръбския президент Борис Тадич Бойко Борисов заяви, че Белград може да разчита на нашата подкрепа за стартиране и провеждане на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Бойко Борисов и турският външен министър Ахмед Давутоглу констатираха по време на срещата им, че България и Турция си имат взаимно доверие и осъществяват широкообхватно сътрудничество.
“Благодарение на Вас и дипломацията Ви, могат да бъдат избегнати и успешно решени проблемите, за което цялото наше правителство Ви е благодарно. Има голям потенциал в нашите отношения. Страните ни са съседи и добри партньори”, посочи министър Давутоглу.

“Изпълнявам поетите ангажименти. Етническият мир за мен е по-ценен от властта, а делата – по-силни от думите”, подчерта министър-председателят Борисов.
Той допълни, че политиката на кабинета предвижда инвестирането на държавни средства в смесените региони и за възстановяването на джамии и посочи за пример джамията в Стара Загора, за която са отпуснати около 3 млн. лв.

Възможността за избягване на някои от посредниците при износа на ток от България към Италия през Черна гора ще обсъждат в Подгорица Бойко Борисов и енергийният министър Трайчо Трайков, предаде по-рано БНР.

Трайков и премиерът коментираха, че ако България избегне посредниците при износа, цените, на които изнасяме електроенергията, ще са значително по-ниски.
“Има няколко интересни проекта, които Черна гора е на път да реализира. Един от тях е подводен кабел високо напрежение оттук до Южна Италия, който може да послужи за пренос на енергия, налична за износ в целия Балкан”, заяви министърът.

“За да могат да получават директно от България ток. Ние изнасяме до границата с Гърция до 30 евро, а в Италия влиза на 95. Нашата продукция. И ако си го представите, образно казано, като ако е домат, ние имаме домат, цената в България е 30 евро, а от Италия става 91 евро”, коментира Борисов, цитиран от БНР.

След като посети курортите на Адриатическото крайбрежие на Черна гора, Борисов направи сравнение с българските. И добави, че до десетина дни ще се срещне с хората от Несебър, за да обсъдят как може и нашите черноморски градчета да станат като черногорските.

18:00  30/06/2011