18 са активните пожари в страната, като 11 от тях са локализирани

18 са активните пожари в страната, като 11 от тях са локализирани

Към момента има 18 активни пожара на територията на страната, като 11 от тях са локализирани, каза пред БНР главен инспектор Стефан Стефанов от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. На терен са над 50 екипа.

„Остават критични все още пожарите в района на Беренде, Пернишко, Благоевград – село Петрово, Хасково – Свирачи, Старосел и Кръстевич. Тези пожари са локалиризанни, но все още имаме групи за наблюдение. Днес ще продължат действията по тяхното напълно погасяване.

Вчера възникнаха нови пожари – в Кюстендил на три места – в село Чуденци, Долно Кешаново, Ловница, на доста големи площи в полски и горски фонд. Тези пожарни са активни, локализирани са и също се наблюдават.

В района на Велинград, в близост до град Велинград също има локализиран горски пожар“, каза Стефан Стефанов.

Пожарите са на изключително голяма площ, обясни в предаването „Преди всички“ на програма„Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов, който описа вчерашния ден като изключително тежък. Относно започналото разхлаждане на времето инспектор Стефанов отбеляза, че измествайки се навътре в страната, фронтът носи и ветрове, които са опасни за разпалване на пожарите. Само няколко секунди невнимание са достатъчни, коментира той.

 „Хоризонт“ главен инспектор Стефан Стефанов, който описа вчерашния ден като изключително тежък.

Относно започналото разхлаждане на времето инспектор Стефанов отбеляза, че измествайки се навътре в страната, фронтът носи и ветровекоито са опасни за разпалване на пожарите.

Само няколко секунди невнимание са достатъчни, коментира той.

По въпроса с наличието на хеликоптери за въздушно гасене и би ли било по-лесно да се гасят пожари с подобна техника, Стефан Стефанов посочи, че за да има ефективно гасене от въздуха,  трябва да разполагаме поне с три летателни средства, които системно да обхождат огнищата.

Източник: БНР