Най-старите коли няма да се движат в центъра на София от 1 декември догодина

Най-старите коли няма да се движат в центъра на София от 1 декември догодина

В първа категория попадат коли на дизел на 20 години и на бензин над 30 години. След година в сила влизат ограниченията за първа група. Година по-късно - за колите от втора. 

Центърът на София ще се раздели на две зони, в които ограниченията ще важат през зимата. 

Така наречената нискоемисионна зона "Малък ринг" обхваща районите между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", "Сливница" и улица "Опълченска". 

Друга по-широка зона ще има от 1 декември 2025-а.

За първи път наредбата бе внесена в залата на местния парламент на 21 юли, но не бе подкрепена с мнозинство и отпадна от дневния ред. 

Вчера гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ-СДС,  "Демократична България" и независимия Борис Бонев.  Целта - по-чист въздух. Очакванията на кмета Йорданка Фандъкова са 20 на 100 от всички водачи да се пренасочат към публичния транспорт, тоест да оставят колите. Други ще ги сменят с по-нови. 

Според столичани това решение е правилно и не е правилно, защото има много стари коли, но пък от друга страна има хора, които нямат възможност да си купят нови коли.

"Тези коли старите замърсяват въздуха. Щом този автомобил не отговоря на изискванията, да се спира, защото въздухът е много замърсен. Да кажа, че и подлезът на НДК е в отвратително състояние - това също трябва да се оправи!

Не е правилно, това е дискриминационно. Кой може да се купи нова кола?

Да го направят като в Лондон - 7 паунда за влизане в центъра и всеки ще си направи сметката", казаха част от гражданите на столицата.

Източник: БНР


Дата: 16.12.2022