Гигафабриката на „Тесла“ в Бранденбург отвори врати

Гигафабриката на „Тесла“ в Бранденбург отвори врати

"Това е страхотен ден за фабриката", каза Мъск и призова служителите си да вярват в нея и в производството, защото тя е част от спасението на планетата.

На церемонията присъстваха и канцлерът Олаф Шолц и министърът на икономиката Роберт Хабек. "Електромобилите са и нашата концепция за промените, които трябва да направим, за да спасим климата", заяви Хабек. Той посочи, че фабриката е построена без никакви публични средства и то само за 2 години. "Това темпо е примерът, който смятам да следваме за всички други проекти в страната, заяви Хабек. 

Шолц похвали завода като знак за напредък и за бъдещето на автомобилната индустрия. В "Тесла" ще работят 12 000 души. По-рано този месец автомобилният производител получи окончателно одобрение от германските власти за откриване на завода, който се казва "Гига-Берлин-Бранденбург". 

До последно срещу проекта протестираха еколози, които се опасяват, че новата фабрика ще изчерпи водните ресурси на района. "Тесла" ще произвеждат 30 0000 автомобила в завода през първите 6 месеца и по 500 000 автомобила годишно след това.

Източник: БНР


Дата: 23.03.2022