Война за чипове: САЩ ограничават технологичните компании да отварят филиали в Китай

Война за чипове: САЩ ограничават технологичните компании да отварят филиали в Китай

Забраната е част от план на стойност над 50 милиарда долара за развитие на местната индустрия полупроводници.

През август американският Конгрес одобри инвестиция от 52,7 милиарда долара в производство на полупроводници и проучвания, както и 25% данъчен кредит за инвестиции в заводи за чипове. Очаква се данъчното кредитиране да струва на федералния бюджет още 24 милиарда долара и то ще се предлага на проекти, чиято реализация започва след 1 януари догодина.

Целта на плана е да се намали зависимостта от чипове от Китай. Джина Раймондо - министър на търговията на Съединените щати, заяви:

"Компании, които получават финансиране за чипове, не могат да използват тези средства за инвестиции в чужди държави, нито пък за изкупуване на акции. Компании, които получават средства за чипове нямат право да строят заводи за водещи високи технологии в Китай за период от 10 години."

В момента Съединените щати произвеждат около 10% от полупроводниците в света, а през 1990 година делът на американското производство е бил 40 на сто. Чиповете са ключови за повечето технологии и продукти - от автомобили до мобилни телефони.

Китайското посолство във Вашингтон се обяви против закона за полупроводниците и заяви, че той напомня на "манталитета от Студената война". Някои американския производители на чипове вече усещат ефекта от политиката на Вашингтон да не се продава американска технология на Китай. По-рано този месец на две американския компании беше наредено да спрат продажбите на чипове за изкуствен интелект на Китай. Представители на американския бизнес изразиха тревоги, че подобни мерки може да разпалят още повече геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Източник: БНР