В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната

В Израел разработват технология за производство на кислород на Луната и обединяват усилия по темата с Япония.

Израелската компания "Хелиос" /Helios/, с подкрепата на израелската космическа агенция към Министерството на иновациите, науката и технологиите, ще си сътрудничи в мисията на Луната с японската компания Ispace. Израелската компания направи демонстрация на технология за извличане на кислород и метал от лунния пясък. 

Изглежда като футуристичен разказ, а всъщност още догодина инсталацията ще се отправи към Луната. За това разказва пред журналистите Джонатан Гайфман, главен изпълнителен директор на Хелиос:

"Фирмата "Хелиос" ще участва в създаване на Международна космическа станция, в която да се произвежда кислород директно от лунната почва. Ако успее, ще проправи пътя за заселване на хората на Луната и Марс. От три години изпитваме, при земни условия, първите два модула на лунната космическа станция, който "Спайс 10" ще отнесе. НАСА си е поставила за цел да се върне на Луната и да създаде условия за колонизацията й. Такава програма поставя много неизвестни. Например разходите за транспортиране на един литър кислород от Земята до Луната са над $ 100 000. Без добиване на газ на място, изграждането на сериозна инфраструктура на Луната би било твърде скъпо и нерентабилно.

Революционната технология, която Хелиос разработва, е извличането на кислород от лунния пясък, без необходимост от транспортиране на суровини от Земята, като по този начин спестява разходи и позволява транспортирането на по-голям полезен товар за сметка на кислорода. Производството на кислород на Луната ще поддържа не само постоянно човешко присъствие там, по програмите Artemis и Lunar Gateway, но и в пилотирани мисии до Марс или по-далеч. Тъй като земната гравитация е много по-силна от тази на Луната, отнема 25 пъти повече енергия, за да се транспортира кислород от Земята, отколкото от Луната. Дори за полети около Земята ще е по-изгодно да се налива кислород на Луната. Добрата новина е, че около 40% от почвата на Луната е кислород, който може да се произведе на място по технологията, разработена в Израел от компанията "Хелос". 

Сътрудничество между израелската и японската компании доведе до технологичен пробив за производство на ресурси на Луната. Кислородът не е рядка стока в Слънчевата система. Всяко скалисто тяло на Земята, Марс и дори на нашата Луна, е богато на кислород. Има го и в пясъка, свързан с елементи като желязо, силиций и алуминий. И там кислородът съставлява около половината от теглото. Благодарение на почвените проби, донесени на Земята от Аполо, е ясен химичният състав на лунната почва. Предизвикателството е да се отдели химически този кислород от желязото, силиция и другите елементи. "Хелиос" ще използва електролиза, което означава разграждане на оксидите с помощта на електрически ток.

Ако погледнем в по-далечно бъдеще, можем да помислим и за заселване на човека на Луната. Нашето предизвикателство е да произведем електрохимичната клетка, която да оцелее при температури от 1600 градуса. НАСА е опитвала да добие кислород от лунен пясък още през 80-те години на миналия век. Лабораторните опити са били успешни, но толкова скъпи, че идеята е била изоставена.

В основата на израелския проект са иновативните електроди, които няма да се износят през следващите няколко години, докато трае експериментът. Програмата Artimis на НАСА ще създаде значителни бизнес възможности в космическата индустрия и "Хилиос" е отличен пример за стартъп, който се развива в направлението за овладяване на Космоса".

Източник: БНР


Дата: 27.07.2021