Създадоха риба-робот, който изследва океаните

Създадоха риба-робот, който изследва океаните

Екип от учени създаде самозадвижващ се подводен робот, с вид на риба, който да изследва огромното биоразнообразие в океаните.

Роботът е проектиран така, че да позволи на морските изследователи да подпомагат опазването и наблюдението на застрашени среди.

"В момента има два основни начина за събиране на данни. При единият водолази или камера влизат в дадена водна екосистема и ръчно преброяват животните и растенията, които се намират там. Вторият вариант е по-усъвършенстван, при него се улавят фини частици, като ларви, парченца водорасли и други организми. Те могат да бъдат изпратени в лаборатория и след това да се извлече ДНК от определени видове. По този начин мога да проверя дали в определен район има сини китове", споделя Леон.

Роботът се движи като риба, може да снима под водата и да събира проби без да нарушава естествения хабитат. "Идеята ни беше действително да се вписва в екосистемата и да бъде приет като част от нея. Затова направихме робот, който да се държи като риба и се възприема от другите морски обитатели като част от тях", допълва Леон.

Роботизираната риба има мека, вълнообразна опашка, която не създава турбуленции във водата. Тя използва изкуствен интелект, за да се ориентира самостоятелно за местоположението си и да се слее със средата на кораловия риф. Рибата - робот може да вземе изолирани проби от ДНК от околната среда и да заснеме видео с висока резолюция.

"Подводните апарати, с които в момента навлизаме в океаните притесняват морските обитатели и със сигурност не са направени за по-деликатните среди, от които бихме искали да получим необходимата ДНК", обяснява Роберт.

Дължината на робота е близо метър, а теглото му на сушата е почти 10 кг. Задвижва се от силиконова перка с две кухини, в които циклично се изпомпва вода.


"Тези кухини се пълнят и изпразват с вода чрез помпена система и това движи перката напред и назад. Това води до огъване на перката в една посока", разкри Леон.

Целта на учените е роботът да работи самостоятелно в продължение на два часа, преди да се изпразни филтърът му за ДНК и да се наложи да се сменят батериите му.

"Той изплува на повърхността, изпраща ни GPS сигнал и след това ние отиваме да го вземем отново", сподели Леон.

Изследователите са изправени пред един сериозен проблем. Роботът се вписва много добре сред обитателите и би могъл да се превърне в потенциална жертва за някои от по-големите хищници.

Екипът се надява, че техният робот ще помогне на морските биолози да изследват здравето и биоразнообразието на различни рифови екосистеми, които са засегнати от прекомерен риболов, замърсяване и климатични промени.

Източник: Нова ТВ


Дата: 30.06.2023