Саманта Кристофорети приземи мисия "Минерва"

Саманта Кристофорети приземи мисия "Минерва"

Стартът на "Минерва" бе на 27 април 2022 г., когато Кристофорети се отправи към МКС на борда на капсулата "Фрийдъм" на частната американска компания "Спейс Екс" от космическия център "Кенеди" на НАСА.

На борда на МКС през пролетта Кристофорети бе посрещната от друг астронавт на ЕКА - Матиас Маурер от Германия.

Това бе значим момент от европейското присъствие в космоса, отбелязват от ЕКА на официалната си уеб страница.

Кристофорети и "Минерва" оставиха траен отпечатък в космическите изследвания. Италианската астронавтка участва в множество европейски и международни експерименти в условията на безтегловност. Резултатите от тях имат значение в здравеопазването. Експериментът по акустична диагностика изследва ефекта от излагането на човешкия слух на различни шумове.

Друг експеримент пък подаде важни данни за поддържането на мускулния тонус. Тестовете в областта на физиката на емулсиите имат значение в подобряването на технологичните процеси в производството на храни. На тестове бяха подложени метали и антимикробни покрития за повърхности, които ще се използват в производството и на космически апарати, и в строителни дейности на Земята.

Мисия "Минерва" ще остане в историята с първата космическа разходка на Кристофорети на 21 юли, когато монтира заедно с руския космонавт Олег Артемиев роботизирана ръка европейско производство. Италианската астронавтка стана първата европейка, излизала и работила в открит космос.

Тя се записа в историята и като първата европейка и пети представител на европейска страна като командир на Международната космическа станция. Кристофорети пое управлението на МКС на 28 септември тази година.

Кристофорети е пионер и в онлайн комуникацията с последователи на Земята от космоса. Тя стана първият астронавт, който провежда научна комуникация чрез ТикТок. От акаунта си там астронавтката показваше всекидневието си на борда на МКС в околоземна орбита, отговаряше на въпроси на последователите си в социалната мрежа, популярна сред младите хора по целия свят. Кристофорети има милиони последователи в ТикТок.

Като застъпник за женското здраве, Саманта Кристофорети участва в кампании за остеопорозата и информира дамите за значението от доброто хранене и вдигането на тежести на младини, за да се радват на здрави кости с напредване на възрастта, посочват от ЕКА. Кристофорети се включи виртуално в годишната конференция за видеоигри в Германия Геймском, стриймвана до десетки хиляди зрители, за да вдъхнови заинтересуваните да инвестират уменията си в науката.

Италианската астронавтка допринесе с мисията и за провокиране на интереса на девойките и младите жени към науката и технологиите. Тя вдъхнови и нова кукла Барби, чрез която установи задочно връзка и с най-малките момичета по света.

Източник: БТА


Дата: 17.10.2022