Роботизирани микропръсти позволяват на учените да усещат миниатюрни обекти

Роботизирани микропръсти позволяват на учените да усещат миниатюрни обекти

Ако се опитвате да измерите силата на реакция на крак на насекомо, не бихте могли просто да го натиснете с пръст - разликата в размерите на двата елемента е твърде голяма, за да го направите с достатъчна чувствителност. Набор от ръчно управлявани меки роботизирани микропръсти обаче може да свърши тази работа. 

Разработените от учени от университета "Рицумейкан" плоски правоъгълни приспособления са с дължина само 12 милиметра, широчина 3 милиметра и дебелина 490 микрометра (милионни части от метъра). Пет от тях са вградени в устройство, което по същество представлява роботизирана ръка с меки и гъвкави пръсти. Всеки пръст разполага с пневматичен задвижващ механизъм, наподобяващ балон, както и с тензометричен датчик от течен метал.

Потребителят носи специални сензори на собствените си пръсти, които измерват скоростта, степента и посоката на движенията на огъването им. Тези данни се предават в реално време на съответните микропръсти и ги карат да се огъват съобразно с това. 

В тест на технологията микропръстите са използвани за измерване на силата на реакция на краката на жива буболечка, държана с главата надолу с помощта на специален инструмент. Измерената сила е съответствала на предварителните изчисления.

Учените се надяват, че след като бъде доразвита, технологията ще може да се използва не само за изследвания на насекоми, но ще намери и други приложения, при които е необходим "практически" подход в малък мащаб.

"Очакваме нашите резултати да доведат до по-нататъшно технологично развитие, което ще намери приложение във взаимодействие между човека и околната среда в много по-малки мащаби", казва ръководителят на изследването проф. д-р Сатоши Кониши. 

Източник: БТА


Дата: 21.11.2022