Първият в света извит на 90 градуса небостъргач се самоиздържа изцяло

Първият в света извит на 90 градуса небостъргач се самоиздържа изцяло

Преди около десет години Малмьо започна да придобива очертанията на урбанистичен център от индустриален град, където няма недостиг на съдържание, събития и забавления. Короната на ренесансовия град в западна Швеция е изграждането на завъртаща се по оста си футуристична сграда, първият по рода си самоиздържащ се небостъргач си в света.

Когато отвори врати през 2005 г., 190-метровата сграда с извиващ се корпус беше най-високият небостъргач в Скандинавия, най-високата жилищна сграда в ЕС и втората най-висока в Европа.

Сградата "Turing Torso", проектирана от испанския архитект Сантяго Калатрава, разположена в шведския град Малмьо, бе отличена с награда, присъдена от Съвета и градските хабитати на високи сгради (CTBUH), базиран в Чикаго (САЩ).

Испанският архитект Сантяго Калатрава е вдъхновен от мраморна скулптура на завъртащ се торс, която служи и като вдъхновение за името на небостъргача. Сградата се завърта на 90 градуса около собствената си ос и испанският архитект черпи идеята от наблюдение на човешкото тяло в движение.

57-етажната сграда е разделена на девет секции, които се завъртат по оста си към върха. Петоъгълните подове се въртят около сърцевина, оформена като бетонна тръба, поддържана от стоманена рамка.

Гръбнакът на небостъргача се завърта на 90 градуса от приземния етаж до върха. Част от пространството отива за офис площи, а останалата част за 147 луксозни апартамента - от един до максимум пет на всеки етаж.

„Завъртащ се торс“ е един от пионерите в самоподдържащата се архитектура, благодарение на което добива признание. Консумираната енергия в апартаментите идва от възобновяеми източници на слънце, вода и вятър, но и от органични отпадъци, които наемателите изхвърлят на определено място. Небостъргачът се грижи за 100% от енергията, която наемателите използват за отопление. Всички системи за безопасност имат резервно захранване, включително асансьори и осветление и като се има предвид двойната система, едва ли е възможно някой да остане без вода точно когато трябва да вземе душ и да отиде на работа.

Строежът на сградата струва 220 милиона долара. Тя е частично обвита в мъгла и предлага невероятен изглед към протока Оресунд между Швеция и Дания.

Източник: БГНЕС


Дата: 31.08.2021