Първата фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа отвори врати в Пловдив

Първата фабрика за производство на нитрилни ръкавици в Европа отвори врати в Пловдив

Мащабната инвестиция е на стойност над 13 млн. лв. и покрива изграждането на фабрика с 6000 кв. м работна площ на комуникативно място в града и собствена производствена линия. Фирмата ще създаде 100 нови работни места.

Реалното производство ще започне следващата седмица и се надяваме бързо да намерим партньори в Европа за реализиране на продукцията, за да намалим зависимостта от азиатските производители, коментира Георги Петков, председател на Борда на директорите на компанията. Производственият процес ще бъде непрекъснат, като фирмата ще пуска на пазара по 250 000 кутии на месец.

Над 80 процента от всички фабрики за ръкавици в света са в Малайзия, отбеляза Антон Петров, изпълнителен директор на PPS Manufacturing. По думите му там технологията и отношението към служителите са по-различни. Ние сме в Европейския съюз и имаме нормални неща като 8-часов работен ден, стая за почивка, заплащане за извънреден труд, коментира Петров.

Начинът според него за конкуренция с тези производители е изцяло автоматизираният процес, който фирмата ще въведе след година, през която ще обучава персонала. Имаме предизвикателства, свързани с климата в различните сезони и когато хората от лабораторията за научна и развойна дейност дадат знак, че сме усвоили технологията, ще инсталираме втора линия, коментира изпълнителният директор. Той обясни, че доставките на основната им суровина не пристигат от Китай, а от доставчик, който им гарантира ежеседмични пратки. Във всеки един момент имаме суровина за два месеца, като обсъждаме да я увеличим, допълни Петров.

Днешната инвестиция със сигурност не е най-голямата, но е една от най-значимите за българската икономика, защото следва първата вълна на големи глобални промени, свързани с ковид пандемията и нарушените търговски връзки и глобални вериги за доставки. Това каза заместник-кметът на Пловдив по "Образование, бизнес развитие и европейски политики" Стефан Стоянов. Според него много рядко се случва компании от Източна Европа да искат да бъдат лидери в най-богатия пазар в света - Европейския съюз, "а PPS правят именно това".

Компанията е символична за Пловдив и тоталната промяна, която преживява градът, свързана с това, че последните години основните инвестиции се правят от български предприемачи или съвместно с чуждестранни партньори, отбеляза Стоянов. По думите му динамиката и нивото на индустриализация в региона вече са над средните за Европейския съюз.

Изграждането на фабрика за производство на нитрилни ръкавици е подкрепено с финансиране от ДЗЗД "Фонд за устойчиви градове". Общият размер на предоставения кредитен ресурс е 12 014 990 лева, от които 7 088 844 лева са осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г." и включват съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие.

Източник: БТА


Дата: 21.07.2022