"Майкрософт" вгражда в компютърните клавиатури нов бутон - за стартиране на дигитален асистент с изкуствен интелект

"Майкрософт" вгражда в компютърните клавиатури нов бутон - за стартиране на дигитален асистент с изкуствен интелект

Това е заявил вицепрезидентът и маркетингов директор на "Майкрософт" Юсуф Мехди, предадоха световните агенции.

От този месец някои нови персонални компютри, работещи с операционната система "Уиндоус 11", ще се предлагат с новия бутон "Копайлът".

"Въвеждането на клавиша бележи първата значителна промяна в клавиатурата на компютрите с "Уиндоус" от близо три десетилетия. Вярваме, че това ще улесни хората да участват в трансформацията на изкуствения интелект", се казва в изявление, публикувано на официалната страница на компанията.

Новият дизайн ще бъде най-голямата промяна за компютърните клавиатури, откакто на тях беше поставен специалният клавиш с логото на "Уиндоус" през 90-те години на миналия век, припомня АП.

Американският технологична корпорация има силно влияние върху по-широкия пазар на компютри чрез своите лицензионни споразумения с производители като "Леново" (Lenovo), "Дел" (Dell) и "Хюлет-Пакард" (Ейч Пи/HP). Около 82 процента от всички настолни компютри, лаптопи и работни станции в света функционират чрез "Уиндоус".

През септември "Майкрософт" обяви, че въвежда базираната на изкуствен интелект услуга "Копайлът" в своите продукти. Тя използва мощта на чат интерфейсите и широкообхватните езикови модели, като позволява на потребителите да общуват с технологиите на естествен език и да получават интелигентни, съобразени с контекста отговори и действия, съобщиха от компанията.

Източник: БТА