Климатичен фонд на Бил Гейтс планира да инвестира 15 млрд. долара в чисти технологии

Климатичен фонд на Бил Гейтс планира да инвестира 15 млрд. долара в чисти технологии

Фондът BEC, който се намира в рамките на по-широката Breakthrough Energy Group, основана от Гейтс през 2015 г., досега е събрал над 1,5 милиарда долара от фирми и благотворителни организации. Но Джона Голдман, управляващ директор на BEC, каза пред "Файненшъл таймс", че фондът в крайна сметка планира да инвестира 10 пъти повече от тази сума, или 15 милиарда долара.

За да предостави 15 милиарда долара, Голдман каза пред финансовото издание, че фондът планира да използва иновативни финансови структури и споразумения за партньорство. "Ние финансираме от последна инстанция, така че ние ще бъдем най-рисковият капитал там. Ние наистина се опитваме да демонстрираме кой от технологичните пътища ще бъде най-ефективен", посочи Голдман.

На своя уебсайт Breakthrough Energy описва BEC като "програма за демонстриране как можем да финансираме, произвеждаме и купуваме новите решения, които ще подкрепят икономика с ниски въглеродни емисии".

BEC първоначално ще се съсредоточи върху зелен водород, дългосрочно съхранение на енергия и устойчиво авиационно гориво. Фондът, който планира да инвестира в големи проекти, които иначе не биха били финансово жизнеспособни, ще прави дарения, инвестиции в дялов капитал на подпазара и споразумения за изкупуване на продукти, посочва "Файненшъл таймс".

BEC обяви през миналия септември, че е осигурила инвестиции от Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America и ArcelorMittal. Фондът също така получи подкрепа от Министерството на енергетиката на САЩ и от Европейската комисия.

Източник: БНР