Китай може да поведе зелената енергийна революция в Африка, според проучване

Китай може да поведе зелената енергийна революция в Африка, според проучване

Китай е най-големият търговски партньор на страните от континента от началото на века и е финансирал големи инфраструктурни проекти за милиарди. Преди три години обаче президентът Си Цзинпин обяви, че Китай повече няма да строи въглищни централи зад граница, а вместо това ще подкрепя развитието на нисковъглеродната енергетика.

Въпреки че "зеленият" потенциал на Африка е сред най-високите в света, досега китайските инвестиции не се били насочвани към подкрепа за енергийния преход на континента, сочи проучването, извършено съвместно с Африканския консорциум за икономически проучвания.

Отпуснатите заеми за изграждане на соларни паркове и вятърни ферми в Африка от страна на китайски финансови институции възлизат на едва 2 на сто от общо 52 милиарда долара в сектора на енергетиката между 2000 и 2022 г., докато над 50 на сто са били насочени към изкопаемите горива.

Китайските финансови инжекции през двете десетилетия са били насочени предимно към проекти по електрификация и добив и износ на полезни изкопаеми, се посочва в проучването. 

Източник: БТА