Китай изпревари „Спейс Екс“ и „Блу ориджин“, като изстреля пръв в света ракета, задвижвана от течен метан

Китай изпревари „Спейс Екс“ и „Блу ориджин“, като изстреля пръв в света ракета, задвижвана от течен метан

Ракетата-носител „Чжуцюе-2“ излетя в 01 ч. по Гринуич (04 ч. българско време) от Центъра за изстрелване на сателити Цзюцюан в Северозападен Китай и завърши полета си по план, съобщават държавните медии в Пекин.

Това беше вторият опит на базираната в Пекин компания „Ленд Спейс“, една от първите фирми в сектора на търговските космически пътувания в Китай, за изстрелване на „Чжуцюе-2“. Първият опит през декември беше неуспешен.

С изстрелването в сряда Китай изпревари съперниците си от САЩ, включително „Спейс Екс“ на Илон Мъск и „Блу ориджин“ на Джеф Безос, в надпреварата за разработване на транспортни средства, задвижвани с метан, който се счита за по-безопасно, по-евтино и подходящо гориво за ракети за многократна употреба.

„Ленд Спейс“ също така стана втората частна китайска компания, която изстреля ракета с течно гориво.

През април компанията „Бейцзин Тянбин Текнолъджи“ успешно изстреля ракета с керосин и кислород, правейки още една стъпка към разработването на космически апарати, които могат да бъдат зареждани и използвани повторно.

Китайските търговски космически фирми се втурнаха в сектора след 2014 г., когато правителството разреши частни инвестиции в индустрията. „Ленд Спейс“ беше една от първите и най-добре финансирани сред конкурентите.

Източник: БТА