Италианка и руснак излязоха заедно в открития космос на фона на напрежението около войната в Украйна

Италианка и руснак излязоха заедно в открития космос на фона на напрежението около войната в Украйна

Саманта Кристофорети си партнираше с руснака Олег Артемиев в работата по инсталирането на най-новата роботизирана ръка на Международната космическа станция (МКС). Механичният накрайник с дължина 11 метра, предоставен от Европейската космическа агенция, беше изстрелян в орбита с руска лаборатория миналия месец юли.

Наскоро смененият шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин заплаши да спре дейностите по инсталирането на съоръжението, като постави под въпрос излизането в открития космос. След руското нахлуване в Украйна през февруари, Европа се оттегли от сътрудничеството си с Москва за мисия до Марс.

Въпреки проблемите на Земята, обитателите на МКС, които в момента са седем, многократно подчертават, че се справят добре, както и екипите за контрол на полетите в Хюстън и Москва. В момента на борда има трима американци, трима руснаци и италианката.

Руските космонавти обикновено излизат заедно на космически разходки, въпреки че преди години астронавтите на НАСА и Европейската космическа агенция понякога се присъединяваха към тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди да се заеме с работата по инсталирането на роботизираната ръка, Артемиев пусна в космоса десет минисателита, един по един, за събиране радиотехнологични данни. Всеки от тях тежеше само по половин килограм.

Първите шест се отдалечиха безпроблемно, но седмият се докосна до соларното крило и рамката на МКС. Артемиев каза, че контактът е бил много лек. От НАСА се съгласиха, че нямат притеснения за щети.

От руския екип за контрол на мисията пък призоваха Олег Артемиев да бъде по-внимателен и да промени позицията при пускането на последните три спътника.

Италианката и руснакът останаха в открития космос седем часа и пет минути, уточни ДПА. 

Това беше първото излизане в открития космос за Кристофорети, единствената жена в отряда на астронавтите на Европейската космическа агенция. Артемиев, който в момента е командир на МКС, направи шестата си космическа разходка.

 Източник: БТА


Дата: 22.07.2022