"Епъл" представи най-новите модели "айПад"

"Епъл" представи най-новите модели "айПад"

"Това е най-големият ден за "айПад" от представянето му", заяви изпълнителният директор на "Епъл" Тим Кук.

Новите модели "айПад" са първите, които компанията пуска на пазара от октомври 2022 г. Това е най-дългият период, през който "Епъл" не е актуализирала продуктовата линия на "айПад" от пускането ѝ през 2011 г., отбелязва Си Ен Би Си.

Акциите на "Епъл" останаха почти без промяна след представянето на новите модели.

Новият "айПад Про", най-скъпият и усъвършенстван таблет на компанията, ще се предлага в два размера: 11-инчов и 13-инчов модел. Компанията нарече продукта най-тънкия досега - с дебелина едва 5,1 мм.

По-малкият вариант ще се предлага на цена, започваща от 999 долара, а по-големият 13-инчов модел ще струва от 1299 долара, което е леко увеличение на цената му спрямо предишните модели.

Към него ще се предлага и нов калъф, който от "Епъл" наричат "магическа клавиатура" (Magic Keyboard). Той ще комбинира клавиатура и тъчпад (предначначен да контролира курсора чрез движението на пръста на потребителя – бел. ред.) и е изработен от алуминий.

Новата "магическа" клавиатура ще струва между 249 и 299 долара, в зависимост от размера.

"Епъл" представи и актуализиран електронен писец, наречен "Епъл Пенсил Про" (Apple Pencil Pro) за 129 долара.

Новите модели "айПад Про" използват нов чип на "Епъл", наречен M4. Той представлява надграждане на чиповете M3, които в момента захранват продукти на "Епъл".

М4 е с по-голям "невронен двигател" - част от чипа, специално проектирана за вида изчисления, необходими за функции, свързани с изкуствения интелект, като генериране на текст или изображения, информира Ройтерс.

Чипът M4 е "възмутително мощен чип за (захранване – бел. ред.) на изкуствен интелект", отбелязват от компанията и посочват като пример възможността за захранването на софтуер, който изолира обектите във видеоклипове.

Таблетите "айПад Про" ще имат и нов OLED дисплей, досущ като телефоните от серията "айФон".

Таблета "айПад Еър" също ще се предлага с размери от 11 и 13 инча. И двата ще бъдат захранвани чрез чип M2 на "Епъл". По-малкият вариант ще струва от 599 долара за варианта със 128 гигабайта памет, а цената на по-големия ще започва от 799 долара.

Източник: БТА