ЕИБ финансира българска компания, осигуряваща услуги в Космоса

ЕИБ финансира българска компания, осигуряваща услуги в Космоса

Европейската инвестиционна банка ще осигури до десет милиона евро за българска компания, осигуряваща услуги в Космоса. Банката и българската компания EnduroSat, обявиха днес споразумение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро, съобщиха от ЕИБ.

Финансирането се предлага по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подкрепен от Европейския гаранционен фонд, създаден от ЕИБ, за да подпомага европейски дружества по време на пандемията от COVID-19.

Инвестицията на ЕИБ ще подкрепи растежа на EnduroSat и създаването на работни места за по-нататъшно развитие на иновативни, високоефективни и ценово достъпни наносателити и услуги на компанията, предназначени за бизнес, изследвания и научни екипи от цял свят, пише в съобщенето.

Инвестицията ще подпомогне и разрастването на революционната Споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса - Shared Satellite Service, на EnduroSat, която облекчава достъпа до космически данни. Тя позволява на клиентите да наемат сателитите на компанията, за да изстрелват сензори и инструменти, вместо да разработват свои собствени сателити.

Източник: Нова ТВ


Дата: 26.08.2021