Българска биотехнологична компания подписва меморандум за сътрудничество на КОП28

Българска биотехнологична компания подписва меморандум за сътрудничество на КОП28

Българската биотехнологична компания "Насекомо", която разработва технологични решения за индустриализиране на отглеждането на насекоми за добив на протеин, се очаква да подпише меморандум за сътрудничество с германския технологичен гигант "Сименс" (Siemens) в Дубай, в рамките на конференцията за климата КОП28. Това съобщи за БТА Мария Александрова, ръководител по иновационни проекти в компанията. Тя участва в дискусия, организирана в българския павилион на КОП28.

Българи организират и ефектен светлинен спектакъл под купола на Експо Сити в Дубай, където се провежда форума, тази вечер.  Компания "Импакт Нест" (ImpactNest) от Великобритания, основана от Галина Въчева, обединява усилията с MP-STUDIO, което стои зад фестивала на светлините LUNAR, за събитието WAKE-UP Experience. На него индийският духовен водач Садгуру ще представи глобалната си инициатива “Спасете почвата“. Партньор на събитието е Върховният комисариат на ООН за бежанците, а реч е поканена да произнесе Милена Стойчева, българският министър на иновациите и растежа.

Днешният ден на КОП28 е посветен основно на начините за развитие на индустрията в условията на климатичните промени. Домакините на КОП28 – Обединените арабски емирства, са домакин на конференция на високопоставени представители на промишлени компании. 

Кръгла маса ще бъде посветена на водорода, очаква се на нея да бъде поставено начало на инициатива за ускоряване на внедряването на водородни проекти, които ще улеснят прехода към "нетната нула". За пръв път на КОП ще се говори за водород, каза вчера на дискусия в българския павилион на КОП28 Ърнест Мониз, бивш министър на енергетиката на САЩ. 

Източник: БТА