Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

София 16 юни (БНР)

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село Тънково и сбъдва една мечта-да се занимават с градинарство, но не какво да е, а с отглеждането на шафран. За екзотичната подправка Чарлс Беер казва:

"На четвъртата година имаме над милион луковици, което прави над 3 милиона цветя. Вече не можем да смогваме, затова сме го намалили наполовина. Два месеца в годината е невероятен труд-есента се събира, обаче се плеви пролетта поне веднъж, за да цъфне хубаво. Най-големият производител на шафран в света е Иран, те произвеждат с тонове и подбиват цените, но европейският е с по-добро качество."

Шафранът е полезен с лечебните си свойства, като подправка в гурме кухнята и суровина в луксозната козметика:

"Той има мирис на антибиотик. Много ценен е за здравето. Правят се болкоуспокояващи чайове, също за нервно напрежение. Сосовете за риби и морски дарове също са популярни. 

Тази година семейство Беер очакват реколта от около 800 грама. Отглеждаме шафрана абсолютно чисто и със сигурност отговаряме на критериите за биопроизводство, но не сме правили стъпки за сертифициране, казва Катя:

"Измислят всякакви условия, които са трудни за покриване. По европейските стандарти биопроизводството е сложна история. Продавала съм на фермерския пазар във Варна и колегите много се оплакват. Това не е лесна работа-иска се сърце за нея! А кой ги оценява- нито купувача, нито държавата. Как да просперира това в България?". 

Дата: 16.06.2021