Белга: Изследователи тестват революционно подземно съхранение на водород във Фландрия

Белга: Изследователи тестват революционно подземно съхранение на водород във Фландрия

В продължение на три години различните партньори, включително френската компания "Жеосток" (Geostock), провеждат задълбочени предварителни проучвания за подземното съхранение на водород в Лоенхаут. Сега тези проучвания трябва да бъдат потвърдени. Засега изглежда, че няма сериозни биологични или геоложки пречки, въпреки че окончателните резултати ще бъдат готови едва през следващата година.

Партньорите говорят за революция в начина на съхранение на енергия. "Пилотният проект е първият в света в областта на инжектирането на водород във водоизточник", казва Паскал Байлок, главен изпълнителен директор на "Жеосток". По-конкретно, той ще тества възможността за съхранение на водород в пореста скала на дълбочина един километър.

30 милиона електрически автомобила 

Уникалната геоложка структура на обекта в Лоенхаут го прави идеален за съхранение на газообразни молекули. Потенциалният му капацитет за съхранение е 2,4 тераватчаса, което се равнява на зареждане на тридесет милиона електрически автомобила.

Изследването е подкрепено от Фонда за енергиен преход и е в съответствие с белгийската стратегия за водород. Министърът на енергетиката Тин ван дер Страте твърди, че промишленото търсене на водород ще нарасне неимоверно. 

"Водородът е от съществено значение за екологичната тежка промишленост. Той ни позволява да балансираме в пиковите моменти и да се адаптираме, когато е необходимо".

Водопровод за водород

В бъдеще "Флуксис" иска да съхранява внесения водород в провинция Антверпен, поради което през 2025 г. иска да положи водопровод между пристанищата Гент и Антверпен.

"В дългосрочен план искаме да свържем региони с много слънце и вятър по целия свят", казва главният изпълнителен директор на "Флуксис" Паскал де Бак. "Водородът може да идва от Африка, Близкия изток или Южна Америка. Амбицията ни е да транспортираме 30 милиона тона годишно."

Източник: БТА


Дата: 24.10.2023