Антикризисна мярка: Франция разреши преработката на старо олио в гориво

Антикризисна мярка: Франция разреши преработката на старо олио в гориво

Всеки ден тонове олио се изхвърлят от ресторантите. Френски депутат и екоактивист, обаче, предлага иновативна мярка, с която вместо да замърсява околната среда, старото олио да помогне както за борбата срещу енергийната криза, така и за намаляването на въглеродните емисии. А именно - олиото да стане разрешено за употреба като гориво.

След оспорвани дебати, предложението беше прието от Сената с 341 гласа "за", 116 "против" и 21 "въздържали се". Това отваря и нова ниша в бизнеса и вече има компании, които правят гориво от олио.

"Взимаме го такова, каквото е, а след това го филтрираме и преработваме ето тук", обясни Мийар Мишел, генерален мениджър на компания за иновации.

След преработка, от 10 литра старо олио се получават 8 литра гориво, което пък отделя до 90% по-малко вредни газове от дизела.

"Това тук е нефилтрирано олио. Съдържа остатъци от храни. Ето това пък е готовият ни преработен продукт - вече е гориво, което може директно да сипете в резервоара си", обяснява Мишел.

След като одобриха мярката, депутатите в Сената се пошегуваха, че предпочитат да са зависими от ресторантите, вместо от държавите, които имат богати залежи на петрол. Единственият минус - докато шофирате, може да ви се приядат пържени картофки.

Източник: БТА


Дата: 26.07.2022