Зеленски ще посети днес Полша и ще се срещне с украински бежанци

Зеленски ще посети днес Полша и ще се срещне с украински бежанци

Планирано е Зеленски да се срещне с полския президент Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки. По-късно в Кралския замък във Варшава Зеленски и Дуда ще се срещнат с украинци, избягали в Полша, за да се спасят от руската война в родината им. Очакват се двамата президенти да произнесат речи.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, украинският лидер рядко пътува извън страната си. През февруари тази година той посети Лондон, Париж и Брюксел, а преди това  - през декември миналата година  - Зеленски пътува до САЩ и Полша.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците Полша е приела около 1,6 милиона бежанци от войната в съседна Украйна. От началото на конфликта голяма част от помощта за бежанците е била осигурена от граждански инициативи и частни лица. Освен това Полша, която е част от ЕС и НАТО, многократно се застъпваше за военна помощ за Украйна от страна на Запада.

Варшава дълго време оказваше натиск върху Берлин във връзка с доставянето на бойни танкове "Леопард 2", като Германия в крайна сметка се съгласи. Полша също така има ролята на важен логистичен хъб за военна помощ от Запада.

Източник: БТА