Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

По-рано той настоя за необходимостта „среща под каквато и да е форма“ с руския му колега Владимир Путин, за да „спрат войната“. „Вярвам, че без тази среща е невъзможно да се разбере напълно на какво са готови руснаците, за да спрат войната“, каза Зеленски в интервю за украинска регионална медия.

Украинските военни съобщиха, че нейните сили са си върнали град Макаров, разположен на 60 км западно от столицата Киев.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му успяват да задържат руските части на разстояние. В ново видеосъобщение той каза, че докато руснаците се опитват „бавно“ да напредват, усилията им досега са били отблъснати, а силите им „ограничени“. По думите му още един руски самолет е бил свален от украинските сили в района на Харков. Говорейки за руските пилоти на военни самолети, той каза:

„Нашите военни вече са свалили толкова много руски самолети и хеликоптери, което ни кара да се чудим какво имат тези хора вместо мозък. И там ли имат празнина? Те определено имат празнина вместо сърце. Вместо душа. Вместо всичко, което прави хората хора. Денят беше изпълнен с трудни събития и трудни решения. Но това беше още един ден, който ни приближава до нашата победа, до мира за нашата страна“.

По-рано Зеленски призова европейските лидери да прекратят всички търговски отношения с Русия. „Европа има сила, по-мощна от всяка ракета“, каза Зеленски - „без търговия с вашите банки и компании Русия няма да има средства за тази война.“

Украинският лидер заяви също така, че никога няма да приеме ултиматуми от Русия и че Киев и градове като Мариупол и Харков, няма да приемат да са под руска окупация. Той допълни, че каквито и да било компромиси от негова страна в преговорите с Русия ще трябва да бъдат подложени на референдум.

В Киев от снощи е в сила комендантски час чак до сряда сутринта - заради обстрела срещу украинската столица. Руското министерство на отбраната твърди, че киевският търговски център, при бомбардировката на който загинаха 8 души, е бил превърнат в склад за ракети.

През последните няколко дни Русия твърди, че е изстреляла хиперзвукови ракети - за първи път в битка - по цели в Западна Украйна. Руските власти твърдят, че ракетата - известна като „Кинжал“ - може да поразява цели на разстояние до 2000 км със скорост над 6000 км/ч.

Източник: БНР


Дата: 22.03.2022