Южна Корея, Япония и САЩ осъдиха доставките на оръжие от Северна Корея за Русия

Южна Корея, Япония и САЩ осъдиха доставките на оръжие от Северна Корея за Русия

Русия и Северна Корея отричат Северът да е прехвърлял оръжия за използване в руската война срещу Украйна на фона на информации, които според Вашингтон и изследователи показват движение на кораби превозващи контейнери с оръжия между пристанищата на двете страни, посочва Ройтерс. Въпреки че не е възможно да се потвърди съдържанието на пратките, според информациите контейнери от Северна Корея са били забелязани в руски склад за боеприпаси близо до границата с Украйна.

"Република Корея, САЩ и Япония категорично осъждат предоставянето на военно оборудване и боеприпаси от Корейската народнодемократична република (КНДР) на Руската федерация за използване срещу правителството и народа на Украйна", се казва в изявлението.

Корейската народнодемократична република е официалното име на Северна Корея.

"Такива доставки на оръжия, за няколко от които сега потвърждаваме, че са били извършени, ще увеличат значително човешката цена на руската агресивна война", се казва още в изявлението, публикувано от името на външните министри на трите страни.

Северна Корея търси военна помощ от Русия, за да повиши собствения си военен капацитет в замяна на оръжията, които изпраща в подкрепа за Москва, посочват министрите.

"Следим отблизо за всякакви материали, които Русия предоставя на КНДР в подкрепа на военните цели на Пхенян", се казва изявлението и се добавя, че всяка оръжейна сделка със Северна Корея нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които самата Москва е гласувала.

Северна Корея и Русия обещаха да засилят военното си сътрудничество, когато лидерите им се срещнаха през септември в руския Далечен изток, припомня Ройтерс. Този месец руският външен министър Сергей Лавров се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и двамата обсъдиха прилагането на споразуменията, сключени на срещата на върха.

Източник: БТА


Дата: 26.10.2023