Японските власти призоваха стотици хиляди жители на префектура Окинава да се евакуират заради приближаващ тайфун

Японските власти призоваха стотици хиляди жители на префектура Окинава да се евакуират заради приближаващ тайфун

Няколко града в префектура Окинава, която обхваща голям брой острови, издадоха тази сутрин незадължително нареждане за евакуация. Хунан преминава през Тихия океан, придружен от ветрове със скорост до 162 км/ч, и се очаква да връхлети острова тази вечер.

По данни на японската метеорологична агенция към 10 ч. местно време днес (01:00 ч. по Гринуич) мощният тайфун, който е и със значителен обхват, се е намирал на 240 км югоизточно от столицата на Окинава - град Наха.

Местните власти призоваха застрашените жители да потърсят по-безопасни места от дома си, тъй като се очакват бурни ветрове и проливни валежи.

"Много хора си остават у дома, защото къщите им са изградени от бетон, но ние призоваваме онези, които живеят сами или в дървени къщи в ниско разположени райони, да обмислят възможността да потърсят подслон другаде, преди тайфунът да връхлети", каза за АФП служител на префектура Окинава, отговарящ за справяне с бедствия.

Днес са отменени над 500 полета от и до Окинава, преустановени са и фериботните и автобусните превози, съобщи държавната телевизия Ен Ейч Кей.

Авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" обявиха, че от анулирането на полети днес и утре ще бъдат засегнати общо над 74 000 пътници. 

Източник: БТА