Япония и Индия днес провеждат разговори в областта на сигурността на фона на руски военни учения в региона

Япония и Индия днес провеждат разговори в областта на сигурността на фона на руски военни учения в региона

Японският министър на отбраната Ясуказу Хамада се срещна с индийския си колега Раджнат Сингх, преди двамата да се присъединят към външните министри Йошимаса Хаяши и Субрахманям Джайшанкар на разговорите по сигурността по-късно през деня. През 2019 г. Япония и Индия проведоха първите си преговори по въпросите на сигурността от типа "2+2".

Срещата се състоя в деликатен момент, когато Русия провежда голямо многонационално военно учение в Далечния Изток, в което участие вземат Китай и Индия.

Токио протестира, че в учението на Москва са включени оспорвани острови, управлявани от Русия, върху които Япония претендира за суверенитет. Япония е предупредила Индия да не се присъединява към ученията, провеждани на островите, заявиха представители на външното министерство. Токио също така e "сериозно обезпокоено" от военноморските учения, включващи стрелби, проведени съвместно от Русия и Китай край северното крайбрежие на Япония през уикенда. 

Представители на японското външно министерство вчера заявиха, че Япония иска да засили съвместните военни учения и сътрудничеството в областта на разработването и трансфера на военно оборудване и технологии с Индия. Токио иска също така да потвърди подкрепата на Индия за насърчаване на "свободна и отворена Индо-тихоокеанска визия", която Япония и Съединените щати поддържат, заедно с Австралия, като противодействие на китайската настъпателност в региона.

Източник: БТА