Въоръжените сили на САЩ казаха, че са нанесли удари по две цели в Сирия в отговор на "продължаващи атаки"

Въоръжените сили на САЩ казаха, че са нанесли удари по две цели в Сирия в отговор на "продължаващи атаки"

Ударите са били нанесени по учебен център в Абу Камал и по скривалище в Маядин в източната провинция Дейр аз Зор, съобщи в свое кратко изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

САЩ нанесоха подобни удари по цели в Източна Сирия през октомври и по-рано през ноември.

През последните седмици проиранските групировки засилиха нападенията си срещу американски военни бази в Сирия и Ирак в отговор на израелската военна кампания в Газа.

Обстановката в сферата на сигурността в целия регион е особено напрегната от 7 октомври насам, когато бойци на "Хамас" извършиха смъртоносни нападения в южната част на Израел, отбелязва ДПА. Израел отговори с мощна въздушна и сухопътна офанзива в Газа.

САЩ разположиха повече оръжейни системи, военни кораби и въздушни ескадрили в Източното Средиземноморие и изпратиха няколкостотин войници в Близкия изток, за да подкрепят американските подразделения там.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил снощната акция, за да даде ясно да се разбере, че САЩ защитават себе си, своите служители и своите интереси, подчерта Остин. САЩ са готови да предприемат допълнителни необходими мерки за защита на собствения си народ и интереси, добави той.

Източник: БТА


Дата: 13.11.2023