Външните министри на 13 страни призовават в писмо Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Външните министри на 13 страни призовават в писмо Израел да прекрати офанзивата в Рафах

Подписалите писмото настояват също за повече помощи за палестинското население, допълва вестникът.

Писмото от четири страници с дата 15 май, адресирано до израелския външен министър Израел Кац, е подписано от всички държави от Г-7 с изключение на САЩ. В него министрите изтъкват правото на Израел на самоотбрана и осъждат терористичните атаки на "Хамас" и други ислямистки групировки на 7 октомври миналата година. 

Наред с това те призовават правителството на премиера Бенямин Нетаняху да направи всичко по силите си да облекчи опустошителната и задълбочаваща се хуманитарна криза в ивицата Газа. Според "Зюддойче цайтунг" те призовават също Израел да отвори всички гранични пунктове към палестинския анклав за доставка на помощи, включително "Рафах" на границата с Египет.

Преди малко повече от седмица израелската армия напредна от изток към Рафах въпреки острите международни предупреждения. Оттогава армията контролира и палестинската част на граничния пункт между Газа и Египет, а пунктът е затворен за хуманитарна помощ. Израел и Египет се обвиняват взаимно за това.

Писмото е подписано от външните министри на страните от Г-7 - Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония и Канада, както и от колегите им от Австралия, Дания, Финландия, Нидерландия, Нова Зеландия, Южна Корея и Швеция.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви вчера разполагането на допълнителни войски в Рафах. Според израелските военни там вече са поразени стотици цели и са унищожени няколко тунела. По данни на ООН около 600 000 души вече са избягали от град Рафах.

 Източник: БТА


Дата: 17.05.2024