Военните и продемократичните сили в Судан се споразумяха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

Военните и продемократичните сили в Судан се споразумяха да започнат преход към цивилно управление на 11 април

На пресконференция, излъчена от суданската държавна новинарска агенция СУНА, Омар каза, че окончателното политическо споразумение, постигнато за първи път през декември, че бъде подписано на 1 април. Няколко дни по-късно ще бъде подписана и нова преходна конституция, добави той.

Судан изпадна в хаос, след като военен преврат, воден от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, отстрани подкрепяното от Запада правителство през октомври 2021 г. и обърна курса на краткотрайния преход към демокрация. Това стана повече от две години след въстанието, което предизвика отстраняването на Омар Башир и неговото ислямистко правителство от власт.

"Ще започнем сформирането на институциите на преходните власти на 11 април", съобщи Халид Омар.

Комитет, съставен от 11 члена - 9 продемократични лидери, един представител на армията и един на най-голямата въоръжена групировка, Сили за бърза поддръжка - е натоварен с изготвянето на окончателното споразумение.

Някои основни политически играчи - от бивши бунтовници до местни продемократични мрежи - обаче продължават да се противопоставят на споразумението въпреки опитите да бъдат привлечени.

Възстановяването на демокрацията в Судан вероятно ще доведе до нова вълна на финансова подкрепа за африканската държава. След преврата международната помощ пресъхна и недостигът на хляб и горива стана нещо обичайно, отчасти и заради войната в Украйна. Това хвърли вече измъчваната от инфлация суданска икономика в още по-голям хаос.

Източник: БТА


Дата: 20.03.2023