ВКБООН: България е сред страните в ЕС, които най-бързо се мобилизираха в помощ на украинските бежанци

ВКБООН: България е сред страните в ЕС, които най-бързо се мобилизираха в помощ на украинските бежанци

Близо 300 000 души са влезли в страната от началото на конфликта в края на февруари, а една трета от тях са останали и са получили временна закрила. Това означава, че всички украински бежанци в страната могат да живеят, да имат достъп до пазара на труда, да записват децата си на училище, да имат достъп до здравни услуги и да получават помощи в България, отбеляза Морияма.

"Приветстваме трайния ангажимент на правителството да приеме украинските бежанци и да им предостави жизненоважна помощ, докато чакат безопасност и мир у дома", каза Морияма.

Следва пълният текст на интервюто, взето по електронната поща.

1. Сто милиона души, принудени да избягат от домовете си, са доста мрачен рекорд. Как стигнахме дотук?

Стоте милиона души са стряскаща бройка и рекорд, който въобще не трябваше да бъде поставян.

Това е броят на хората по света, принудени да бягат от конфликти, насилие, посегателства срещу правата на човека и преследване. Той за първи път в историята достигна 100 милиона души, увеличен заради войната в Украйна и други смъртоносни конфликти.
 
В края на 2021 г. броят на принудително разселените хора по света нарасна до 90 милиона, тласкани от насилие или продължителни конфликти, включително в Етиопия, Буркина Фасо, Мианма, Нигерия, Афганистан и Демократична република Конго.
 
Оттогава 8 милиона души са били разселени в границите на Украйна, а повече от 6 милиона души са били регистрирани като бежанци от Украйна.

Над 1 процент от световното население в момента живее извън домовете си. Това включва бежанците и лицата, търсещи убежище, както и 53,2 милиона души, разселени в границите на своите държави поради конфликти.

2. Какво би могла да направи международната общност, за да се справи с тази негативна тенденция?
 
Сто милиона души трябва да послужат като сигнал за събуждане, за да се намери изход и да се предотвратят разрушителните конфликти, да се сложи край на гоненията и да се отстранят основните причини, които принуждават невинни хора да бягат от домовете си.

Станахме свидетели на изключително положителна реакция на международната общност към хората, бягащи от войната в Украйна. Състраданието е живо и ние се нуждаем от подобна мобилизация за всички кризи по света. Но в крайна сметка хуманитарната помощ е палиатив, а не лекарство.

За да се обърне тенденцията към все по-голямото насилие и разселване, отговорът е мир и стабилност, така че невинните хора да не са принудени да избират между голяма опасност у дома или рисковано бягство и изгнание.

Всички признаци ни подсказват да си сътрудничим, а също така можем да почерпим вдъхновение от смелостта и издръжливостта на изселените хора и от солидарността, проявена от обикновените граждани.

3. Каква е вашата мисия в България и как се справя страната ни в усилията си да помогне на хората, които бягат от войни?

България показа, че може да се мобилизира в помощ на бежанците. Вдъхновяващо беше да се видят ежедневните усилия на българите, които посрещат и помагат в този необикновен момент.

България запази границите си отворени за бежанците от Украйна. Близо 300 000 души са влезли в страната, а една трета от тях са останали.

Приветстваме трайния ангажимент на правителството да приеме украинските бежанци и да им предостави жизненоважна помощ, докато чакат безопасност и мир у дома. 

България е сред страните в ЕС, които най-бързо предоставиха временна закрила. Над 100 000 украински бежанци са получили временна закрила. Това означава, че всички украински бежанци в страната могат да живеят, да имат достъп до пазара на труда, да записват децата си на училище, да имат достъп до здравни услуги и да получават помощи в България.

Заедно с нашите хуманитарни партньори ВКБООН също увеличава подкрепата си за предприетите от България мерки - помага в координацията, в предоставянето на основна помощ на най-уязвимите и в укрепването на капацитета на България за предоставяне на закрила.

По силата на глобалния Модел за координация на бежанците ВКБООН ръководи ООН и хуманитарните агенции в подпомагането на правителствените мерки в отговор на бежанските вълни.

Така например ВКБООН заедно с УНИЦЕФ, с местните власти и партньори като Българския червен кръст откриха четири "сини точки". Това са безопасни места, където се предоставят основни услуги, включително юридически консултации, психологическа подкрепа, идентификация и насочване на бежанци деца, жени, семейства и други хора и групи, изложени на специфични повишени рискове при бягството си от конфликта в Украйна.

Важно е също така да се помогне на хората, които нямат покрив над главата си и безопасно място за пренощуване.

Приветстваме усилията на България за насърчаване на препитанието и икономическото приобщаване на украинските бежанци. Над 4000 украински бежанци вече са намерили работа в страната. Това им позволява да осигурят нуждите на семействата си, да запазят достойнството си, да станат по-устойчиви и да получат възможност да градят бъдещето си.

Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците също допринася за тези усилия. Този месец организирахме панаир на труда, на който над 30 работодатели се срещнаха с украински бежанци, предлагайки работа в редица сектори - от технологии, търговия и финанси до производство и услуги.

4. Разкажете ни повече за предишната си мисия в Афганистан. Каква беше ситуацията, когато талибаните установиха контрол върху Кабул и други големи градове след изтеглянето на САЩ и техните съюзници?
 
Народът в Афганистан страда от продължилите повече от четиридесет години конфликти в най-новата му история. По времето, когато пристигнах в Афганистан през септември 2020 г., в различни части на Афганистан, включително например в Лашкар Гах в провинция Хелманд, започнаха тежки боеве, които принудиха хората да бягат.

Спомням си също така, че през последните дни на изтегляне на международните сили много хора бяха на пътя към летището; а на следващия ден охраната беше заменена с талибани. Решението да напуснеш дома си е измъчващо. Правото на търсене на убежище трябва да бъде гарантирано, независимо откъде идват хората, чрез нашите съгласувани и добросъвестни усилия.

 Източник: БТА


Дата: 30.05.2022