Вето върху правото за свободно движение в ЕС е вето срещу Съюза – Декларация на S&D в ЕП

Вето върху правото за свободно движение в ЕС е вето срещу Съюза – Декларация на S&D в ЕП

БРЮКСЕЛ, Белгия (PIA) — —

Днес групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент реагираха остро на ветото на Холандия и Финландия върху свободното движение без паспорти на българските и румънските граждани в рамките на ЕС, – съобщи Пресслужбата на Групата.

Клод Мораес, евродепутат от групата на социалистите и демократите в ЕП, координатор на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи изтъкна:

“Разочароващ е факта, че правото за свободно движение, придобито законно от гражданите на България и Румъния, се превърна в предмет на политически сделки.”

“Свободата на движение е основно право на гражданите на ЕС и следователно то трябва да бъде подкрепено от върховенството на закона. Вето срещу свободното движение на граждани на ЕС е вето срещу Съюза.”

Йоан Енчу, евродепутат от групата на социалистите и демократите, докладчик по присъединяването към Шенген бе категоричен:

“Това решение още повече тласка двете държави към позицията им на страни-членки втора класа и за нещастие допринася за ерозията на европейския дух на солидарност и единство.”

“Някои правителства продължават да поддържат своите вътрешно-политически интереси, които често са от популистко естество, в ущърб на върховенството на закона и на основополагащите принципи на ЕС”.

Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите и демократите в ЕП, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подчерта:

“Противопоставянето на тези две страни ясно показва двойните стандарти, които се прилагат за България и Румъния. Правилата не могат да бъдат променяни по средата на процедурата. Това е нарушение на европейското право. Двете държави са изпълнили техническите критерии и не трябва да стават заложници на вътрешнополитически проблеми в някои от държавите-членки. Европа не може да се развива на две писти.”


Припомняме, че днес съвет на министрите на вътрешните работи не взеха решение за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство. Малко преди лошата за нас новина да е факт, ръководителят на делегацията на евродепутатите на ГЕРБ Андрей Ковачев се опита да омаловажи евентуалният ни провал за членство в Шенген.

19:22  22/09/2011