Вестник "Дейли телеграф" съобщава за нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия.

Вестник "Дейли телеграф" съобщава за нова вълна от екзекуции в Саудитска Арабия.

Очаква се тази година Саудитска Арабия да постави "рекорд", що се отнася до екзекуциите въпреки обещанията на принца престолонаследник Мохамед бин Салман към този вид наказания да се прибягва по-рядко.

Всички екзекутирани са мъже, като сред тях има трима пакистанци, четирима сирийци, двама йорданци и трима саудитци. 

Досега през годината в Саудитска Арабия са екзекутирани най-малко 132 души, което е повече от общия брой на екзекутираните през миналата година и през 2020 г.

Неправителствената организация "Риприйв" (Reprieve) изтъква, че скорошните екзекуции са индикация за тревожна тенденция, която се разминава с обещанията на саудитските лидери за реформа в наказателната система.

През 2018 г. Мохамед бин Салман заяви, че правителството му се опитва да сведе до минимум прилагането на смъртното наказание, като то следва да бъде използвано само по отношение на хора, извършили умишлени убийства или причинили смърт по непредпазливост.  

"Не си представяйте, че Негово Величество кралят просто се събужда сутринта и решава да издаде някакви заповеди. Той съобразява действията си със закона, с Книгата", каза принц Мохамед пред списание "Тайм".

След като журналистът Джамал Хашоги бе убит през октомври 2018 г., саудитските власти заговориха за законова промяна, по силата на която смъртно наказание да не бъде налагано за провинения, свързани с наркотици.    

Според активисти след убийството на Хашоги е бил наложен мораториум върху екзекуциите по обвинения, свързани с наркотици. 

По данни на Комисията за човешки права на Саудитска Арабия през 2020 г. са регистрирани най-малко екзекуции от десетилетия.

По-рано тази година обаче саудитските власти екзекутираха 81 души, осъдени за различни закононарушения, включително престъпления, свързани с тероризъм, убийство, въоръжен грабеж и трафик на оръжия.

Източник: БТА


Дата: 21.11.2022