Великобритания търси решение заради недостиг на шофьори на камиони

Великобритания търси решение заради недостиг на шофьори на камиони

Британското правителство проведе спешни разговори с търговци на дребно, логистични групи и търговци на едро след тревожните прогнози, че острият недостиг на шофьори може да доведе до опразването на рафтове по супермаркетите, съобщи "Гардиън". 

Представители на Министерството на околната среда, храните и селскостопанските дела са обсъдили потенциални решения, включително премахване на ограниченията за работни часове на шофьорите и увеличаване на капацитета за курсове и изпити за нови местни шофьори на товарни камиони. От министерството обмислят също да включат шофьорите в списъка на дефицитните професии, така че да се направи по-лесно наемането на такива от чужбина. 

Преди няколко дни от Асоциацията на тежкотоварните превозвачи предупредиха правителството, че се задава лято с дефицит на храни заради недостига на около 100 хиляди шофьори в резултат на появата на Covid-19 и Брекзит. 

През последните години източноевроепейските шофьори са преобладаваща част в товарните превози, но много от тях се завърнаха по домовете си от началото на пандемията и имат трудности да работят отново на Острова заради новата имиграционна политика след излизането на Великобритания от Европейския съюз. 

Недостигът на шофьори е част от проблема с кризата за работна ръка в цялата хранително-вкусова индустрия, включваща пакетиране, производствени съоръжения и складове.

По материали на БНР


Дата: 29.06.2021