Великобритания ще връща лодките с мигранти, прекосяващи Ламанша

Великобритания ще връща лодките с мигранти, прекосяващи Ламанша

Лодките с мигранти, прекосяващи Ламанша, могат да бъдат връщани обратно преди да са стигнали британските брегове, такива инструкции е получила бреговата охрана от министъра на вътрешните работи Прити Пател след като тя не се договори с френския си колега за нови мерки за прекратяване на случаите.

Прити Пател възприе тази тактика след като в сряда проведе неуспешни преговори с вътрешния министър на Франция Жерар Дарманин. 

Високопоставен източник от правителството обаче е уточнил за Би Би Си, че тактиката ще бъде прилагана „само при много конкретни обстоятелства“ и макар и по принцип министрите да приемат идеята за връщането на лодките с мигранти във Франция, оперативните детайли още не са финализирани.

Очаква се Франция да се противопостави на мярката на Прити Пател, след като Жерра Дарманин каза, че „спасяването на живота на хората в морето е приоритет“.

До днес само тази седмица Ламанша е бил прекосен с лодки от 1 500 мигранти. През юли Великобритания и Франция постигнаха сделка да се опитат да спрат потока от мигранти, като Лондон обеща на Париж плащане от 54 милиона паунда за допълнителни действия като удвояване на граничните патрули от френска страна.

Пател обаче се закани да оттегли помощта заради увеличаващия се брой прекосявания.

От френска страна твърдят, че нищо не може да спре малките лодки като се има предвид голямата дължина на френската брегова линия.

Източник: БНР