Великобритания и Франция влязоха в дипломатически спор заради украинските бежанци в Кале

Великобритания и Франция влязоха в дипломатически спор заради украинските бежанци в Кале

Великобритания и Франция влязоха в дипломатически спор по повод на третирането на украински бежанци, струпани на френското пристанище Кале и искащи да преминат през Ламанша. Поредният британско-френски дипломатически конфликт бележи ново най-ниско ниво в отношенията на двете страни след излизането на Великобритания от ЕС, белязани със спорове за справяне по принцип с потока от бежанци през Ламанша и риболовните права.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен призова в неделя Великобритания да направи повече, за да помогне на украинските бежанци в Кале, много от които връща, защото нямат необходимите визи или документи. Дарманен допълни, че британските служители връщат украинците към британските консулства в Париж или Брюксел за получаване на визи.

Британският вътрешен министър Прити Пател по-късно отхвърли обвиненията, че не прави достатъчно да помогне на украинците да се присъединят към семействата си на Острова. По данни на Хоум офис досега 55 украинци са получили визи по новата "семейна схема". Това е около 1% от подалите документи за такава виза 5535 души. Прити Пател заяви, че прави всичко възможно да ускори процеса. Правителството обаче е критикувано, че схемата далеч не е така великодушна като подобни схеми в страни от ЕС, а Франция директно обвинява британците в "липса на човещина".

Източник: БНР