Вашингтон осъди признаването на ДНР и ЛНР, но остава готов за дипломатическо решение

Вашингтон осъди признаването на ДНР и ЛНР, но остава готов за дипломатическо решение

Държавният секретар Антъни Блинкън определи случилото се като „напълно отхвърляне на руските ангажименти по Минските споразумения,“ а президентът Джо Байдън наложи санкции, които забраняват на американските граждани търговия и финансови операция в отцепените от руски сепаратисти райони в Източна Украйна.

Говорителят на Белия дом Джен Саки заяви, че наложените санкции са отделно от „бързите и сериозни икономически мерки, които сме приготвили в координация със съюзниците и партньорите в случай, че Русия допълнително нахлуе в Украйна“.

Конкретно санкциите забраняват вноса в САЩ на продукти от регионите и износа от американски граждани на продукти, услуги и технологии за там. Налагат се санкции и за финансови транзакции свързани със забранените категории. В указа се подчертава, че действията не са срещу Украйна. Посочени са и изключения при забраните, в това число за телекомуникациите, интернет, пощите и даването на хуманитарна помощ на хората в тези региони.

Днес се очаква налагане на допълнителни санкции, заради решението на Путин за признаване на самопрвъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. 

Малко след речта на Путин президентът Байдън, в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, „твърдо е заклеймил“ постъпката и е потвърдил ангажимента на Съединените щати към суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Американският президент е казал още, че при допълнителна „агресия“ на Русия ще има бърза и решителна ответна реакция, като тя ще е в синхрон между САЩ, съюзниците и партньорите.

Байдън също разговаря с френския президент Емануел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Лидерите остро са осъдили решението на Путин и са говорили за продължаване на координация на следващите стъпки в отговор на кризата.

Декретът на Кремъл бе остро критикуван и от държавния секретар Антъни Блинкън, който го определи като „явна атака по суверенитета и териториалната цялост на Украйна.“ В изявление Блинкън допълни, че държавите по света не трябва да признават нова „страна, създадена посредством заплаха от използване на сила“. За Блинкън действието на Путин е „очевидно неуважение към международните закони и норми.“

Високопоставено официално лице от администрацията определи речта на Путин като такава, която цели да „оправдае война.“ Притесненията на администрацията са от продължаващата ескалация на кризата като все още има готовност от Вашингтон за дипломатическо решение.

Високопоставеното лице заяви, че администрацията продължава да е отворена за среща на върха между Байдън и Путин, но подобна среща може да се случи ако няма допълнително нахлуване на руски части в Украйна. Лицето не можа да даде конкретен отговор на въпроса какво се разбира под допълнително нахлуване в Украйна, но то заяви, че руски части в Донбас е имало и след анексирането на Крим през 2014-а като сега при информациите за изпращане на „умиротворителни сили“ от Русия присъствието им става официално.

Не се знае какво конкретно Съединените щати разбират под допълнително нахлуване в Украйна - нахлуване при което да бъдат приложени по-мащабните мерки, но високопоставеното лице посочи, че действията на Русия в следващите часове ще се следят внимателно.

Източник: БНРДата: 22.02.2022