В Германия отваря първият кей за съоръжения за втечнен природен газ

В Германия отваря първият кей за съоръжения за втечнен природен газ

Германското правителство се отказа от руския газ след инвазията на Москва в Украйна.

Втечненият природен газ , който се доставя посредством кораб до специализирани терминали, се разглежда като ключов заместител на руските газови доставки, които се трансферираха по подводни тръбопроводи. 

Пристанище Вилмелсхавен в Северозападна Германия преоборудва съществуващ кей, за да може на него да бъде разположено плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU), което ще бъде постоянно разположено там.

Съоръжението, носещо името "Хьоег Есперанца" (Hoegh Esperanza), трябва да акостира на кея през декември.

"Ранното решение да се избере Вилмелсхавен като център за вноса на втечнен природен газ бе правилно", каза министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Кристиан Майер, министър на околната среда на провинцията заяви, че терминалът ще помогне за осигуряване на енергийните доставки на Германия, но добави, че крайната цел е да се развие допълнително пристанището, за да се получава зелен водород и възобновяема енергия от Северно море. 

Междувременно германските власти пристъпиха към приготовления за спешни доставки на пари в брой в случай на спиране на електрозахранването, за да може икономиката да продължи да функционира, заявиха петима души, ангажирани с темата и цитирани от Ройтерс. 

Според плановете "Бундесбанк" (Bundesbank), германската централна банка,  ще отдели допълнителни милиарди евро, за да се справи с нарасналото търсене и възможните ограничения за теглене на пари, заяви един от източниците.

Източник: БТА


Дата: 15.11.2022