Ураганът Айда връхлетя Луизиана, остави Ню Орлиънс без ток

Ураганът Айда връхлетя Луизиана, остави Ню Орлиънс без ток

Ураганът Айда удари крайбрежието на американския щат Луизиана, недалеч от Ню Орлиънс, с ветрове със скорост 240 километра и поройни дъждове. 

Градът остана без ток, там е въведено и предупреждение за поройни дъждове. 
Над 700 хиляди са домакинствата без ток в щата Луизиана, евакуирани са десетки домове за грижи и хосписи. Над 15 хиляди души са настанени в убежища. Силният вятър доведе дори до промяна в течението на част от река Мисисипи. 
Близо 5 хиляди войници от Националната гвардия са мобилизирани. Федералната агенция за управление на кризи е изпратила над 200 линейки и повече от 130 хиляди палатки, милиони пакети с храна и вода в Луизиана. 

Заради Айда беше прекратен добивът на петрол в почти целия район на Мексиканския залив. Най-големият тръбопровод на горива в Съединените щати, който наскоро спря работа заради хакерска атака, преустанови доставките по две от линиите си между Тексас и Северна Каролина от съображения за сигурност

Президентът Джо Байдън призова гражданите в щатите Мисисипи и Луизиана да се вслушват в препоръките на официалните представители да вземат опасността насериозно. Той обеща властите да направят всичко възможно, за възстановяване на засегнатите райони възможно най-бързо.

Междувременно от Американския център по ураганите понижиха Айда до буря от трета категория, тъй като ветровете ѝ отслабнаха до 175 км/ч.

Източник: БНР


Дата: 30.08.2021