Украйна заяви, че е отблъснала руски атаки срещу Бахмут

Украйна заяви, че е отблъснала руски атаки срещу Бахмут

"Врагът продължи да напада, без да дава никакви признаци за прекратяване на щурма на Бахмут", се казва в поместената от въоръжените сили на Киев на Фейсбук страницата им сводка за положението на бойното поле през изминалото денонощие. "Нашите защитници отблъснаха атаките срещу Бахмут и околните населени места."

Президентът Володимир Зеленски коментира по следния начин във вечерното си видеообръщение битката за Бахмут и за Донбас като цяло: "Това е наш пръв приоритет".

Евгений Пригожин, основателят на руската частна военна компания "Вагнер", каза, че бойците му са превзели източната част на Бахмут.

"Всичко на изток от река Бахмутка е напълно под контрола на "Вагнер", съобщи той в социалната мрежа Телеграм. Р. Бахмутка разполовява Бахмут на две, като центърът на града се намира на западния бряг на реката.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери ситуацията на място.

Русия вкарва още войски в битката за Бахмут, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди среща на министрите на отбраната от ЕС в Стокхолм.

"Те понесоха големи загуби, но същевременно не можем да изключим възможността в близките дни Бахмут в крайна сметка да падне", каза Столтенберг.

Това не непременно означава прелом във войната, добави той, но показва, че "не бива да подценяваме Русия".

Източник: БТА