Украйна съобщи за нови руски ракетни удари и тежки боеве в Донбас

Украйна съобщи за нови руски ракетни удари и тежки боеве в Донбас

Тежки сражения се водят в Бахмут, Угледар и Лиман. 

От своя страна, от Москва завиха, че Киев подготвя провокация в град Краматорск, където щели да бъдат взривени болници и да обвинят за това Русия.

Ожесточените битки, които се водят в района на Донецк в Украйна, "са много трудни", заяви във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски. 

"Киев се подготвя за евентуална руска офанзива този месец, преди първата годишнина от нахлуването на Русия в страната. Но колкото и да е трудно и колкото и голям натиск да има, трябва да издържим", каза още Зеленски.

По-рано украинският президент въведе с указ санкции срещу 200 компании и предприятия от руската ядрена индустрия, включително "Росатом" и неговите дъщерни дружества. 

Целта е да засилим усилията на нашите дипломати за разширяване на глобалните санкции върху тази част от руската агресивна машина, каза Зеленски и посочи:

"Русия е единствената страна в света, която позволява на своите военни да обстрелват атомни електроцентрали и да ги използват като прикритие за обстрел. Руските ракети многократно са следвали траектории над ядрените съоръжения на Украйна. Терористичната държава използва ядрената индустрия като един от елементите на външна експанзия - за да оказва натиск върху други държави и за да създава съответни заплахи за суверенитета на други държави".

Междувременно, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че оръжията, предоставени от Запада на Украйна, няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия и че по този въпрос е налице консенсус с президента Зеленски. А министърът на отбраната Олексий Резников съобщи, че от днес украински военни ще се обучават в управлението на германските танкове “Леопард“.

Източник: БНР