Украйна ще спре транзита на руски газ към Европа през Луганска област

Украйна ще спре транзита на руски газ към Европа през Луганска област

Руският президент се подготвя за продължителен конфликт в Украйна и няма да спре с Донбас, предупреди директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс. На изслушване в комисия на Сената Хейнс посочи, че Владимир Путин е решен да завземе сухопътен коридор до Приднестровието в Молдова. Той обаче "се изправя пред несъответствие между амбициите си и настоящите конвенционални военни способности на Русия", каза още Хейнс и добави, че руският президент "вероятно" разчита подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне, тъй като инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията се влошават.

Американското предупреждение идва на фона на продължаващите ожесточени боеве на изток, където Русия се опитва да завземе територия. През последните дни обаче украинските войски съобщиха, че са превзели четири селища на север от Харков. Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай каза, че регионът е бил атакуван над 20 пъти през последните 24 часа.

В южния пристанищен град Мариупол руските сили продължиха атаката си срещу стоманодобивния завод "Азовстал", където се крият последните защитници на града. Помощник на кмета на града заяви, че най-малко 100 цивилни все още са блокирани там, както и около 1000 бойци.

Службите за спешна помощ на Украйна съобщиха, че всички пожари, избухнали в резултат на вчерашните удари на Русия срещу черноморското пристанище Одеса, са били потушени.

Междувременно украинският оператор на газопреносната мрежа обяви, че ще спре транзита на руски природен газ през Луганска област и обвини за решението си руските окупатори.

От "Газпром" обявиха, че предлаганото превключване на спряната част от транзита през станция в контролираната от Украйна област Суми е технически невъзможно.

Източник: БНР