Украйна подготвя хиляди "пунктове на несъкрушимост" за убежище през зимата

Украйна подготвя хиляди "пунктове на несъкрушимост" за убежище през зимата

В Украйна вече са подготвени повече от 4000 от така наречените "Пунктове на несъкрушимост", които ще бъдат активирани в случай на продължителна липса на електроенергия при на нови руски удари срещу инфраструктурата, съобщи украинският президент Володимир Зеленски:

"Развиваме из цялата страна и новия ни проект за поддръжка на хората – "Пунктове на несъкрушимост". Там има всички основни услуги, включително - електричество, мобилна връзка и интернет, парно, вода, комплект за първа помощ. Абсолютно безплатно и денонощно".

Зеленски отбеляза, че такива пунктове ще работят задължително към всички областни и районни администрации, а също така и към училищата.

Град Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил атакуван с дронове от украинските сили, съобщиха местните власти. Губернаторът Михаил Развожаев заяви, че противовъздушната отбрана е свалила два дрона. Целта на атаките е била топлоелектрическа централа в Балаклавския район.

По-рано Европейският съюз преведе на Украйна два и половина милиарда евро, след като руските бомбардировки причиниха тежки щети на енергийната инфраструктура, а стотици лечебни заведения не могат да функционират нормално поради недостиг на електроенергия.

Източник: БНР


Дата: 23.11.2022