Турция забранява съкращенията и предлага помощ за заплати в зоната на земетресенията

Турция забранява съкращенията и предлага помощ за заплати в зоната на земетресенията

Мерките са част от усилията на турското правителство да сведе до минимум икономическото въздействие на най-тежкото земетресение в Турция в съвременната история, при което загинаха десетки хиляди души.

Работодателите, чиито работни помещения са били "силно или умерено повредени", ще се възползват от помощ за частично покриване на заплатите на работниците, чието работно време е било съкратено, става ясно от публикация в турския държавен вестник.

Забрана за съкращенията на служители беше въведена в 10 засегнати от земетресението окръзи, където е в сила извънредно положение.

Турският парламент наложи извънредното положение за три месеца на 7 февруари по искане на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството предложи подкрепа за заплатите на работещите и наложи забрана за съкращения и през 2020 г. в опит да смекчи икономическия удар от COVID-19.

Бизнес групи и икономисти заявиха, че земетресението може да струва на Анкара до 100 млрд. долара за възстановяване на жилища и инфраструктура и да намали с един до два процентни пункта икономическия растеж тази година.

Източник: БТА


Дата: 22.02.2023