Техеран изрази оптимизъм след като разгледа предложението на ЕС за ядрените преговори

Техеран изрази оптимизъм след като разгледа предложението на ЕС за ядрените преговори

"Запазваме оптимизъм по отношение на процеса на преговори, който ще ни позволи да достигнем разумен и логичен резултат", заяви на седмична пресконференция Насер Канани, говорител на иранското външно министерство.

Във вторник миналата седмица първият дипломат на ЕС Жозеп Борел, координатор по иранския ядрен въпрос, предложи проект за компромисно решение и призова страните, участващи в преговорите във Виена, да го приемат, за да избегнат "опасна криза".

Възможно е в близко бъдеще да бъде постигнато споразумение за графика на преговорите, подчерта Канани. "Вероятно ще станем свидетели на нов кръг на преговори. Но това зависи изцяло от волята на другата страна, особено на американската страна", подчерта той.

По-рано днес Техеран призова Вашингтон да покажат "на практика" желанието си за съживяване на постигнатото през 2015 г. ядрено споразумение. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната едностранно от него през 2018 г., припомня АФП.

Вашингтон наложи днес санкции на шест предприятия, "улесняващи нелегални транзакции, свързани с иранския петрол и с петролни продукти, водещи източници на приходи за иранското правителство", съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Засегнатите компании са от различни страни, включително Китай, Сингапур и ОАЕ. В списъка със санкции е включен и кораб, плаващ под панамски флаг.

Включването им в санкционния списък означава замразяване на активите на компаниите в САЩ, забрана за допускане на американска територия, а на американски граждани и компании се забранява да поддържат финансови отношения с тях.

Източник: БТА