СЗО: Европа отново е епицентърът на пандемията

СЗО: Европа отново е епицентърът на пандемията

Вече шеста седмица поред броят на новите случаи в Европа расте всеки ден. Ръстът е във всички възрастови групи, сочат данните на Световната здравна организация. Тревожно се увеличават и смъртните случаи. Критично остава положението в съседна Румъния, но най-много починали регистрират Русия и Украйна.

„Пандемията се завръща, намираме се в критична точка, там, където бяхме преди една година“, заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге, но изтъкна:

"Разликата днес е, че знаем повече и можем да направим повече, имаме повече инструменти и средства за смекчаване и намаляване на последиците от пандемията. Сегашната ситуация и тревожните краткосрочни прогнози трябва да ни подтикнат да действаме. В крайна сметка ние ще се измъкнем от тази пандемия само ако политици, учени и обществеността работят заедно".

Клуге призова повече хора да се ваксинират. Същото направиха и германски политици, след като институтът „Роберт Кох“ съобщи тази сутрин за нов абсолютен рекорд заразени с вируса - близо 34 хиляди. Предполага се обаче, че данните са изкривени заради почивния понеделник тази седмица, когато регионалните служби не са съобщавали данните за деня.

Съпредседателят на Зелените Роберт Хабек призова да се върнат безплатните тестове за Covid, които от началото на месеца се заплащат от неваксинираните. А здравните министри на провинциите обсъждат ваксинирането с трета доза.

Словакия също съобщи за рекорден брой нови случаи на коронавирус от началото на пандемията - близо 6 700 при население от около пет и половина милиона.

От здравното министерство в Братислава подчертават, че 80 процента от хоспитализираните не са имунизирани срещу Covid.

Съседна Австрия отчита днес рекорден за тази година брой нови случаи. Цялата територия на страната от днес е в червено, което означава много висок риск от заразяване. Столицата Виена обсъжда въвеждането на по-строги ограничителни мерки.

Източник: БНР