Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание заради израелската атака в Рафах

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел срещу град Рафах и посочи, че атаката е отнела живота на цивилни, които само са търсили убежище от смъртоносния конфликт. "Няма безопасно място в Газа. Този ужас трябва да спре", настоя още Гутериш в социалната мрежа "Екс". Също в "Екс" канадският външен министър Мелани Жоли обяви, че Отава е ужасена от нападението и призова за незабавно примирие. Призив за незабавно спиране на огъня в Газа отправи и австралийският външен министър Пени Уонг.

Египет разкритикува атакуването на "беззащитни цивилни". Йордания обвини Израел в "продължаващи военни престъпления", а Саудитска Арабия определи случилото се като "клане". Критики имаше също от Турция и Африканския съюз, а според Катар нападението ще усложни опитите за постигане на примирие.

Израелските военни заявиха, че атаката в Рафах е била насочена срещу двама високопоставени членове на "Хамас". Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че правителството провежда разследване. "Трагичният" инцидент е станал, въпреки че "правим всички възможно" да защитим цивилните, посочи още той пред парламента на страната.  

Очаква се днес Испания, Ирландия и Норвегия официално да признаят палестинската държава. Така те ще се присъединят към 142 държави членки на ООН, които вече са обявили Палестина за суверенна страна, стъпка, избягвана от повечето западни държави.

Източник: БНР


Дата: 28.05.2024