Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с искане за незабавно спиране на атаките на хусите в Червено море

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция с искане за незабавно спиране на атаките на хусите в Червено море

Резолюцията, внесена от САЩ и Япония, бе приета с 11 гласа "за" и 4 "въздържал се". Тя изисква от "хусите да сложат незабавен край" на атаките, които "възпрепятстват международната търговия и нарушават свободата на корабоплаването, също както мира и сигурността в региона"
       
От началото на войната на 7 октомври между Израел и "Хамас", хусите, които контролират голяма част от Йемен, зачестиха нападенията си, за да възпрепятстват международния морски трафик. Те твърдят, че действат в солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Най-големият съюзник на Израел, Съединените щати, оглавиха през декември международна коалиция за защита на морския трафик в тази стратегическа зона, откъдето преминават 12 процента от търговските стоки в световен план. Коалицията е обект на критики от страна на Русия. "Няма как да не се безпокоим за сегашната ситуация в Червено море,... но сме разтревожени и от това, че САЩ и техните съюзници предпочитат, както обикновено, едностранно решение, наложено със сила", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.

Трафикът на контейнеровози в Червено море е спаднал с около 70 процента от средата на ноември заради нападенията, заяви вчера Ами Даниел, ръководител на консултантска компания в сферата на морския транспорт.

Източник: БТА